Kedves Látogatónk ! Üdvözöljük a kertészet webshopjában !

FIGYELEM!!

Telefonszámunk változott!!

A kiszállítás és a weboldal szünetel

>>  <<

 

 

Kertészetünk az ország egész területére az MPL futárszolgálattal juttatja el a növényeket.

Hozzászólások

Carlo
Köszönöm a választ!.....
[tovább]

Cserkúti kertészet
Kedves Carlo ! Elnézését kérjük, elírás történt. A fa természetesen meg fog eredni. Szabadgyökeres volta miatt lehet csa.....
[tovább]

Carlo
tegnap megkaptam a várva várt kakifám. Átvenni már nem igazán akartam, ugyanis a csomagolásnak semmi köze nem volt a konténerhez. Sehol eg.....
[tovább]

Cserkúti kertészet
Válaszunk: Nem volt tervezve, de amennyiben szügsége van r&.....
[tovább]

Cserkúti kertészet
Kérdés érkezett hozzánk: Tisztelt Cserkert!Érdeklődöm, hogy be tudnak-e szerezni pek&a.....
[tovább]

Gyógyító zöldségek / hírek

Az alábbi írást mi is az interneten találtuk, de sok jó tanács van benne amit a tél közeledtével érdemes megszívlelni.

Gyógyító zöldségek

cékla: olyan aminosavat, betanint tartalmaz, amely serkenti a májsejtek működését, ezáltal a méregtelenítési folyamatokat is; betanintartalmánál fogva pedig a baktériumok szaporodását gátolja a bélben;

sárgarépa: illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik;

Zeller: lúgos kémhatású, segíti a vizelet elválasztást, s mivel szabályozza a szervezet vízháztartását, hasznos tagja a méregtelenítő programoknak;

Paradicsom: vízhajtó, bélműködés serkentő, béltisztító és élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz;

Uborka: e nagyon alacsony energiatartalmú zöldségfélének különös bőrtisztító hatást tulajdonítanak;

Retek: a benne található szulforafinok segítik a bélflóra működését, epeserkentő és nyálkaoldó hatással rendelkezik; kiváló vízhajtó és méregtelenítő;

Savanyú káposzta: serkenti a bélműködést, béltisztító, gyulladás gátló és vérképző hatású.

 

Gyógyító gyümölcsök:

 Narancs: serkenti az anyagcserét, sok antioxidáns hatású vitamin található benne;

Grépfrút: béltisztító, gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatással rendelkezik;

Alma: emésztésserkentő, nyugtató hatású;

Ananász: emésztést serkentő.

 

A kúra

1. nap

 A felkelést követően: hideg-meleg vizes váltott zuhany (hideggel a végén!)

- 8 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék

- 10 órakor: egy pohár frissen préselt céklalé

- 13 órakor: egy pohár frissen facsart narancslé

Zöldségleves: két nagy krumpli, egy nagy sárgarépa, negyed cékla, negyed zeller - a megtisztított és feldarabolt zöldségeket kevés, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levét fogyasztjuk

- 15 órakor: egy pohár frissen préselt almalé pár csepp citrommal

- 17 órakor: egy csésze gyógytea (kamilla, csipkebogyó)

- 19 órakor: egy pohár frissen préselt paradicsomlé, esetleg zöldségleves leve

(Napközben vizet, ásványvizet nyugodtan fogyaszthatunk, sőt!)

2. nap

- meleg fürdő pár csepp rozmaringkivonattal (élénkítő, frissítő hatású)

- 8 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék

- 10 órakor: egy pohár frissen préselt uborka és reteklé

- 13 órakor: egy pohár frissen facsart grépfrútlé

Zöldségleves: két nagy krumpli, egynegyed fej káposzta, egy-két gerezd fokhagyma (készítése megegyezik az előző napi levesével)

- 15 órakor: egy pohár frissen préselt ananászlé (friss ananászból)

- 17 órakor: egy csésze gyógytea

- 19 órakor: egy csésze savanyú káposztalé, esetleg zöldségleves leve (Napközben ásványvíz!

3. nap

- váltó zuhany, hideg vízzel befejezve

- 8 órakor: egy pohár körtelé

- 10 órakor: egy pohár sárgarépalé

- 12.30-kor: egy csésze meleg gyömbértea

- 13 órakor: zöldségleves: egy nagy krumpli, egy-két rózsányi brokkoli és karfiol, darabka póré és egy paradicsom (kevés vízben megfőzzük és a levét fogyasztjuk)

- 15 órakor: egy pohár frissen préselt alma-narancslé

- 17 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék

- 19 órakor: egy pohár zellerlé, esetleg zöldségleves leve

(A nap folyamán ásványvíz fogyasztása javasolt.)

 

Sárgarépalé

Fogyasztható mennyiség: 0,5-3 liter/nap

Hatása: étvágy javulása, fogak megerősödése, emésztés rendbehozatala, szemproblémák gyógyítása, általános tisztítás/erősítés, szoptató anyáknak tejminőség és -mennyiség javulása, mellékvese/máj/belek erősítése, bőrbetegségekre, terméketlenségre, mirigyek gyógyítására, rák, fekélyek esetén.

 

Káposztalé

Fogyasztható mennyiség: 2-5 dl, általában sárgarépalével keverve, de magában is lehet.

Hatása: emésztés rendbehozatala, fekélyek, nélbetegségek, daganatok, székrekedés, fogíny megbetegedései.

Ha gázképződést észlelünk, ez a vastagbél betegségének jele, meg kell tisztítani azt (4-7 napos böjt beöntések reggelente, vagy 10-20 napon át minden reggel beöntés).

 

Lucernalé

Fogyasztható mennyiség: 0,5-3 dl/nap sárgarépalével együtt.

Hatása: rendkívül gazdag vitaminokban és ritka nyomelemekben is. Csíráztassuk, és együk meg salátákban, vagy ha sok van, csináljunk lét belőle. Általános szíverősítő, különösen hasznos szív-érrendszeri betegségek esetén.

Céklalé

Fogyasztható magában is, de kezdetben csak kis mennyiségekben, inkább keverve.

Amíg a vizeletünk elszíneződik tőle, addig az emésztésünk (a bél-máj-vese rendszer valamelyike) nincs rendben. Helyesen működő emésztés esetén a vizelet színét egyáltalán nem változtathatja meg. Gyakran fejfájást okoz, ez tisztító hatását jelzi, mennyiségét csak fokozatosan növeljük.

Hatása: vérjavító, menstruációs panaszok esetén (napi 2-3-szor 0,5-1 dl), klimaxban, máj/vese/epehólyagtisztítás.

Zellerlé

Jelentős mennyiségű szerves nátriumot tartalmaz ez a lé, mely egyike a leghasznosabbakanak. Ideg és vérbetegségekben, általános gyengeség, betegség, hosszas böjt után (több, mint egy hét) igen hasznos (főleg sárgarépalével keverve). A lerakódott húgysavat kimozdítja a szervezetből.

 

Uborkalé

Az egyik legjobb természetes vízhajtó. Magas, és alacsony vérnyomás, íny-, fogbetegségek esetán különösen hasznos. Bőrbetegségekben saláta és sárgarépalével keverve ajánlott. Sárgarépával és céklával együtt kövek ellen kiváló.

Példa: "Egy negyven éves férfinak epekövei voltak, melyek nagy fájdalmat okoztak. Epehólyagját már el akarták távolítani, amikor hozzám (dr. Walker) fordult. Naponta megivott fél liter sárgarépa-cékla-uborkalevet, és 10-12 pohár forró vizet, mindegyikbe egy citrom levét csavarva. Másnaptól periodikus 10-15 perces fájdalmak kezdődtek. A hét végére elérkezett a krízis, amelynek során a földön csúszkált a fájdalomtól. Hirtelen a fájdalom elmúlt és piszkosszínűvé vált a vizelete. Ekkor távoztak el a kövek. Másnap hosszú utat tettünk meg együtt, s elmondta, hogy 20 évvel fiatalabbnak érzi magát."

 

Zöldbab- és kelbimbólé

Sárgarépalével párosítva a legkiválóbbak cukorbetegség esetén. Ebben az esetben csak nyers zöldségeket együnk és olajos magvakat, naponta kétszer. A levek közül előnyös még bármely más zöld levél leve, és az uborkalé is.

Később, javulás esetén felvehetjük étrendünkbe a csírázó gabonát, majd a gyümölcsöket is. A leveket inkább kisebb 1-2 dl-es adagokba osszuk szét, s így igyuk. Ugyancsak cukorbetegség esetén hasznos a:

Csicsókalé

Magas inulintartalma nagy segítséget nyújt az ilyen betegségben szenvedőknek. Ezenkívül valószínűleg a legegészségesebb ismert édesítőszer. Különösen nagy a káliumtartalma.

 

Gyermekláncfűlé, csalánlé

Vitaminok és ásványi anyagok valóságos tárházai. Kiválóak a bél- és csontrendszer (fogak is) betegségeinél, általános ásványianyag és vitaminhiány esetében (pl. anémia), míg az előbbi retinoltartalma lévén a szem betegségeinek gyógyításában játszik szerepet. Következzék dr. Walker példája, bár szinte egyező magyar példát is lehetne említeni a közelmúltból:

"Egy fél-virginiai hölgy hályog miatt elvesztette látását. Három éves sikertelen gyógyítás után azt mondták neki, hogy soha nem fog látni. Ekkor hallott a zöldséglevek gyógyító hatásáról... A tisztító folyamat után - itt feltehetően böjtre és beöntésre céloz dr. Walker, csak nyers zöldségeket és gyümölcsöket evett, és megivott naponta 2,5 dl sárgarépa, 2,5 dl sárgarépa-zeller-petrezselyem-spenót levet. Egy éven belül annyira megjavult a látása, hogy már nagyítóval tudott újságot olvasni."

 

Petrezselyem(fehérrépa)lé

Egyike a legerősebben ható és ízű leveknek, ezért 3-6 centiliternél többet egyszerre nem szabad belőle inni, akkor is jobb sárgarépával vagy zellerrel keverve. Epe- és veseköveknél, húgy-, és ivarszervek panaszainál igen hatásos. Kiemelten fontos szembetegségek esetén. Céklával és sárgarépával keverve hatásos rendszertelen menstruációs ciklus esetén. Természetesen a hús-, és tejtermékek teljes kizárása szükséges emellett, és túlnyomó többségben nyers ételek fogyasztása.

 

Burgonyalé

Nemi betegségekben szenvedőknek burgonyát fogyasztani nem szabad! Ezt megerősíti dr. Steiner is. A nyers burgonyalé sárgarépalével együtt kiválóan tisztítja a szervezetet, eltávolítja a húgysavat. Jó isiász esetén, idegbetegségekben és a tönkretett emésztés helyreállításában. Nagyszerű hatású pl. gyomorfekély esetén. Étkezés előtt 20 perccel napi 3-szor fél dl pár hét alatt gyógyíthatja ezt a betegséget, természetesen helyes táplálkozás mellett.

 

Reteklé

Erős hatású, ezért csak más levekkel együtt szabad fogyasztani. Epekő esetén, illetve a test nyálkahártyájának megerősítésére használatos.

Zöld levek (spenót, sóska, stb.)

Az emésztésre kiváló hatásúak. Több éves krónikus székrekedést szüntethetnek meg pár héten belül. Másik jelentős felhasználási területe a csontok, fogak és az íny megerősítése. Nagyon fontosak a zöld levek minden más betegség esetén is, tisztító, építő hatásuk miatt, ne hagyjuk ki őket!

 

Gyógylé

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg vöröskáposzta

5 dkg cékla

10 dkg sárgarépa

5 dkg zeller

10 dkg burgonya

5 dl víz

A zöldségeket lereszeljük, turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük a vizet, elkeverjük. Az italt átszűrjük, csak a levét használjuk. Érkezés előtt fogyasztandó 1 pohár gyógylé. Súlyos betegeket gyógyítottal meg ezzel a lével, hosszabb kúrával

 

Gyógyító levek----

/vitamin, gyümölcslé, gyógynövény/

 

A friss növények sejtjeiben található levek nagy koncentrációban tartalmaznak olyan hatóanyagokat, melyek egészségünk megőrzésében segítséget nyújthatnak számunkra. Ha ezeket az értékes szubsztanciákat kíméletesen préseljük ki a növényekből, akkor azok természetes formájukat megőrizve állnak rendelkezésünkre...

A friss gyógynövényekből préselt leveket tisztán akár ,,zöld gyógyszernek" is nevezhetjük. Természetes formájukban, miután semmilyen módon nem édesítjük őket, többnyire keserű ízűek. De bármely lé finom, ízletes itallá válhat, ha paradicsomlével, ill. más zöldség- vagy gyümölcslével együtt fogyasztjuk. Hatékonyságát így is mindenképpen megőrzi. Mivel ezek koncentrált hatóanyagbombák - jobb is, ha hígítjuk őket vízzel, langyos teával. Általában 1-2 evőkanálnyi friss préslé napi 2-3 alkalommal 3-6 héten át elegendő a hatás eléréséhez. És most nézzük, hogy különböző szerveinket, illetve panaszainkat milyen levekkel érdemes kúrálni!

 

Tipp: ha télen nem jutunk friss herbához, használhatjuk a szárított növény teáját vagy a belőle készült alkoholos kivonatot, illetve tablettát, kapszulát is.

 

Jó tudni!

Kiváló C-vitamin-forrás az acerolalé, az ellenálló képességet pedig az echinacea- és a csipkebogyólé erősíti.

 

Agy

-A macskagyökérből préselt lé megnyugtat, oldja a feszültséget.

-A citromfű leve segít az elalvásban és harmonizál.

 

Anyagcsere

-A vízitorma leve és a borókakivonat serkenti az anyagcserét.

 

Artériák

-A fokhagymalé, a hagymalé védi az ereket.

-A fagyöngy leve segíti a szívműködést, csökkenti a vérnyomást.

-A rozmaring leve serkentő, vérnyomásemelő.

 

Bőr

-A zsurló leve erősíti a kötőszöveteket.

-A gyermekláncfű- és a nyírfalé tisztítja a bőrt.

 

Gyomor

-A kamillalé görcsoldó, gyulladáscsökkentő.

-A burgonya leve leköti a savat, gyulladáscsökkentő.

-A káposzta leve regenerálja a gyomornyálkahártyát a benne lévő sok K-vitaminnak köszönhetően.

-Az ürömből préselt lé serkenti az étvágyat, gyorsítja a gyomor ürülését.

 

Hörgők

-A pemetefű leve nyákoldó.

-A martilapu száraz köhögés esetén hoz enyhülést.

-A lándzsás útifű leve gyulladásgátló és nyákoldó.

-A kakukkfű mérsékeli az ingerlő, száraz köhögést.

 

Idegek

-A levendula leve ellazít.

-Az orbáncfű gyógyír az idegeknek, helyreállítja a vegetatív labilitást, mérsékeli a lehangoltságot.

 

Ízületek

-A nyírlé és a csalánlé ízületi gyulladás esetén segíti a kiválasztást.

 

Máj/epe

-Az articsókalé serkenti a zsíremésztést.

-A gyermekláncfűből készült lé elősegíti az epeömlést.

-A fekete retekből nyert lé emésztési problémák esetén nyújt enyhülést.

 

Nőgyógyászati panaszok

-A libapimpó leve enyhülést hoz a változókori és menstruációs panaszok esetén.

-A pásztortáskából nyert lé az erős vérzést csökkenti.

 

Szájüreg

-Zsályalével öblögethetünk megfázás esetén.

-A lándzsás útifű gyulladásgátló hatású, segít megszüntetni a köhögést.

 

Szem

-A sárgarépalé A-vitaminnal látja el a szervezetet.

-A sütőtöklé is sok A-vitamint tartalmaz, így javítja a látást.

 

Szív

-A galagonya erősíti a szívet, stabilizálja a szívritmust.

-A kökény leve mérsékeli a vérnyomást.

 

Vastagbél

-A manna-füge-szirup ösztönzi a bélműködést.

-A libapimpó megnyugtatja a beleket hasmenés esetén.

 

Vese/húgyhólyag

-A bablé, a csalánlé, a töklé és a petrezselyemlé vizelethajtó és vízhajtó, jól alkalmazható a szövetek ,,átmosásánál".

 

Vékonybél

-A pemetefűleve megkönnyebbülést hoz puffadás és teltségérzet esetén.

-A medvehagyma működésre készteti a gyomor és a bél emésztőenzim-termelő mirigyeit.

-Az édeskömény leve megnyugtatja a nyálkahártyát.

-A gyermekláncfűből készült lé serkenti az emésztést.

Vér

-A csalánlé hozzájárul a salakanyagok kimosásához és egyben enyhe vízhajtó hatású.

-A gyermekláncfűlé salaktalanít.

-A medvehagyma leve védi a vérereket.

 

Gyógyítóak, fűszeresek ……  (1)

Most a hasznos „gyomokról” olvashatnak.

Megkezdem a kerti fűszer- és gyógynövények ismertetését.

 

         A kezdő kertészek hajlamosak minden vadon termőnövényt kiirtandó gyomnak tekinteni. Ebben támogatják őket a hivatásos kertépítők is, hiszen egy építkezés után legegyszerűbb a kert maradványait a törmelékkel együtt legyalulni, elszállítani, és vastagon új termőföldet teríteni mindenhova.

Ez így nincs rendjén!

A gyomok a talaj takarásával, télen elkorhadó zöldtömegükkel, gyökereikkel lazítják, javítják a talajt, védik a kiszáradástól, az eróziótól, növelik a humuszréteget. Elég csak arra gondolni, hogy a gyep feltörése utáni évben kiválóan fejlődnek olyan tápanyagigényes növények, mint az uborka, a káposzta. A gyomok jó jelzőnövények is, a talaj állapota leolvasható a rajta kifejlődött gyomtársulás fajösszetételéről.

Sok „gazról” derült ki, hogy értékes vitaminforrás, gyógynövény.

A tavaszi ökopiacon (is) kapható tyúkhúr, gyermekláncfű, cickafark, csalánlevél, később a porcsin, ezek a kertben is kíméletet érdemelnek, persze bizonyos korlátok között kell őket tartani. A gilisztaűző varádics rovarriasztásra alkalmas, a fekete nadálytőlevelei a paradicsomnak adnak magas káliumtartalmú takaróanyagot. Sokat a szépségéért érdemes meghagyni. A ligeti zsálya, a fest? pipitér, a szamárkenyér, a vadbükköny szépen elfér az évelőágyásban, de a katáng, a sokféle hölgymál, oroszlánfog, vadsárgarépa, cickafark öntözés nélkül is virít egész nyáron. A múlt század elején a Budai–hegység rétjein még kaszálni lehetett a májusi margarétát, a magyar zergevirágot. Ezeket a piacokra hordták, ki is pusztultak már, de a kertekben újra megtelepíthetők. Az utóbbi évek szélsőséges meleg nyarain is megtapasztalhattuk, hogy a siralmas képet nyújtó, gondosan gyomirtózott kukorica- és napraforgó maradványok mellett az eredeti növényzet, a szárazságtűrő honos fajokból álló erdősávok, rétek, rézsűk alig mutatták az aszály jeleit. A természetes kertben a gyep telepítése is egyszerűbb. Ha rendszeresen kaszálunk egy területet, ott előbb-utóbb rét lesz, a termőhelynek megfelelő virágokkal tarkítva. Az erősen taposott helyeken pitypang, cickafark, útifű, a nedves réteken százszorszép, veronika, libapimpó bújik meg a sokféle-fajta fű között. Hogy milyen is közelről egy vadvirágos rét, Weöres Sándor így írta le:

Húsos kövirózsa tapad a sziklán,

Fölé-ível a kunkorgó lila Macskafarkú veronika,

Vadszekfű átnyúlik bogáncs-kalitkán,

Szitakötő borong hajnalka titkán

S hajlongni kezd, recés szárnyát kinyitván…

 

A cickafark (Achillea millefolium) nemcsak az embert, a kertet is gyógyítja, minden növénynek jó szomszédja, a komposztot is hasznos anyagokkal gazdagítja. Vérzéscsillapító hatását már az ókorban is ismerték, a monda szerint Achilles ezzel gyógyította meg barátja súlyos sebesülését a trójai háborúban, innen kapta a növény a nevét. „…De a régi Magyarok királya Chába vagy Csába úgy látszik, nem kevéssé esmérhette a füveket, mert az ütközetben megsebesíttetett maga rendes Magyar Hadi Seregét, egy Fűvel, mellyet Csába irének, attól az időtől fogva most is neveznek, a Táborban meggyógyította…” – írta Csapó József Orvos Doktor 1775-ben. Szent László király is megtalálta népe számára a háborúk után pusztító döghalál ellenszerét, de erről Arany Jánost hallgassuk meg!

 

 …Ismeretes fűnek volt az a levele,

Melynek a nép száján keresztfű a neve.

S monda László:

 „Ime gazdag kegyelmében

 Füvet adott Isten csodálatosképen,

Melytől enyhülést vesz a dühös nyavalya

S megszűn öldökölni a halál angyala.”

 

Adta kézről kézre, hadd ismerje minden,

Ismeré azt a nép, szedett abból menten,

Szájról szájra terjedt híre a csodának:

A sír szélén állók visszafordulának…

 

...A fűnek pedig, hogy lenne emlékezet,

A „keresztfű” helyett ada másik nevet:

Felragadt az új név, s a füvet ma is még

Szent László füvének híja a magyar nép.

Visszatérve a cickafarkhoz, kora tavasszal szedik friss levélkéit, és nyersen fogyasztják vértisztító hatásáért. A kaszálás miatt a gyepben nem tud kivirágozni, ezért az ével? virágok közé is ültessünk egy pár tövet, hogy a virágos hajtásból is tudjunk szedni, szárítani teának.

          A pitypang (Taraxacum officinale) méltatlanul üldözött gyom a kertben! Először is nincs szebb, mint a virágzó gyümölcsfák alatt a sárga, illatos virágokkal teli pázsit. A méhek is gyűjtenek róla, különösen a hűvös reggeleken, mielőtt a gyümölcsfavirágok nyílnak. Virágzás előtt szedett levélkéi még nem keserűek, salátaként fogyaszthatók. Mélyen a talajba nyúló karógyökerei mentén levezeti a csapadékot a talaj mélyebb rétegeibe. A csalán (Urtica dioica) nedves, nitrogéndús helyeken, többnyire a komposzt mellett jelenik meg, kora tavasszal szedhetők levelei, kiváló vérszaporító. Még a virágzás előtt kell az erjesztett csalánlé készítéséhez is megszedni a hajtásait.

          Az erdei szamóca (Fragaria viridis) sok fajtáját megtaláljuk erdei tisztásokon, ezeket könnyű megtelepíteni a kertben félárnyékos helyen. A termések kiemelkednek a levelek közül, ezért nem szennyeződnek a sártól, és nem is rothadnak, mint a kerti eper nagy szemű bokrain. Másnaponként lehet szüretelni illatos, zamatos gyümölcseit egész júniusban. Indáival gyorsan terjed, de négy-ötévenként augusztusban érdemes áttelepíteni, nehogy elöregedjen. A gyümölcsök aromája olyan erős, hogy a kerti fajtákból szedett közé keverve már néhány szem feljavítja a gyümölcsjoghurt ízét! A mélyhűtőben is érdemes keverten elrakni. A leveleket teának gyűjthetjük.

           Az orbáncfű (Hypericum perforatum) virágzása a nyári napfordulót jelzi. Ekkor jár a nap a legmagasabban az égen, és ezt az erőt rejti a virágok teája a téli fényhiányos depresszió leküzdésére. Virága olyan szép, hogy az évelők között is helye van, de nem könnyű megtelepíteni. Elhúzódva, évek múlva csírázik, és csak ott, ahol akar. Kutassuk fel a közeli réten, domboldalon, innen is meg lehet szedni a virágot, a terméses ágakból pedig vigyünk be a kertbe, és szórjuk le olyan helyre, ahol nyugodtan csírázhat.

 

GYÓGYNÖVÉNYLEXIKON

A csalán nem csíp, hanem gyógyít

A csalánt inkább gyógynövényként tartjuk számon mint zöldségfélének. Gazdag vitamin­ és ásványtartalma van. Aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el. Ha elolvad a hó, a csalán az első megjelenő növény, meghúzódva enyhe helyeken a fák tövében terem. Ezeket a friss és üde hajtásokat kell gyűjteni, egy jó csokorra valót, annyit, hogy egy fél pohár lé legyen belőle.

Tápértéke: Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak. Ha meggondoljuk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszerek egyike, és ha nem használjuk föl, nem találunk kifejezést mulasztásunkra.

Gyógyhatása: A szelén nagy mennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt. Ez csak egy a sok jó tulajdonsága közül a csalánnak. De ha megfigyeljük a többit, láthatjuk, milyen ereje van egy fél pohár kicentrifugázott csalánlének, amit külsőleg és belsőleg is használhatunk.

Szívödéma: Az idősek körében nem ismeretlen betegség. A nehéz lélegzés, a fulladás nagyon kellemetlenné és kényelmetlenné teszi a mindennapokat. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja meg a csalánlét, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, jobb lesz a közérzete.

Általános vízhajtó: A csalánlé jótékonyan hat a test bármely részén felhalmozódott víz eltávolítására. Ezt a betegséget általában veseelégtelenség okozza, aminek szembetűnő ismertető jele a szem alatti táskák. Segít továbbá kihajtani a végtagokból is a felgyülemlett folyadékot. S mindez észrevétlenül történik, a legkisebb mellékhatás nélkül.

Vérzéscsillapító: Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalánlevelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.

Fájdalomcsillapító: Ha fájdalmat érzünk a vénás végtagban, a fönn ismertetett eljárással enyhíthetünk a gyötrelmeken. Készíthetünk csalánléből borogatást is, ami szintén azt a célt szolgálja.

Akár pépes, akár csalánléből készült borogatással, az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket.

Egyéb betegségekre: A csalánnak még számos jó tulajdonságát ismerkedhetjük meg. Ha megfigyeljük vitamintartalmát, az A­ és a C­ vitamin kitűnően együttműködik egészségünk érdekében. S ha mindezt figyelembe vesszük, ott van még a szelén. Antioxidáns, a vitaminok segítségével megvéd az oxigén szabadgyökök sejtromboló hatásától Az A-vitaminnal az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést.

A csalánlé hat még a csontok és az izmok egészségére, a szív működésére és az idegrendszerre, vérkötődésre és a vérnyomásra, fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére, vese működésére, izmok felépítésére, véredények izomzatára, energiaképződésre és átvitelre, öröklődési anyag egészséges képződésére, oxigén képződésére a vérben, immunrendszer állapotára stb.

Elkészítési mód: A nehézség nem az elkészítésben, hanem a szedésben van. Könnyebb azoknak, akik reumatikus betegségben szenvednek, mert számukra a csalánszedés puszta kézzel a gyógyulás első lépése. Igyekezzünk olyan kesztyűt használni, amin nem szúr keresztül a csalán. Mossuk meg a növényt és csurgassuk le. Ha pépnek használjuk, törjük össze. Ha centrifugázzuk, egyszerre elegendő fél csészével, mert a túlzás sohasem jelenti a jobbat. Ha vadon szedjük a csalánt, gondoskodjunk a vágásáról, hogy minden alkalommal legyen új hajtása. Ha kertünkbe telepítünk belőle,így mindig lesz zsenge csalánunk és mindennapi italunkat feldúsíthatjuk egy-két hajtással.

Összeállította V. A.

Gyermekláncfű

Taraxacum officinale

 

"Jó emésztést serkentő és kiváló étvágygerjesztő"

 

Népies neve:

pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, mindenhol megélő, elterjedt évelő növény. Élénk sárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít. Üde zöld levelei jellegzetesen fogazottak. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt.

Hogyan gyűjtsük?

A gyermekláncfű zsenge leveleit sokan salátaként fogyasztják.

Receptje a magyar nyelvű bioreceptek között "oroszlánfog saláta" néven is megjelent, mely pusztán gondatlan fordítás eredménye, a növény német nevének (Löwenzahn) tükörfordításából.

Inulinban gazdag gyökeréből kávépótszert is készítenek.

A növény levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal gyűjtik. A növény ősszel másodvirágzó.

Pitypangos finomságok

A gyermekláncfű, avagy pitypang szervezetünket salaktalanítja, tisztán tartja, mézet, és salátát készíthetünk belőle, és a gyerekek kedvenc játéka. A pitypangleveleket felhasználás előtt alaposan mossuk meg!

Salátakészítés: Friss gyökeréből és a leveléből készíthetünk salátát / majonézes tojás salátába keverve nagyon finom.

Pitypang méz

Készítsünk pitypang mézet, nagyon finom és egészséges! Most itt az ideje a mézkészítésnek, mert a sok esőtől tele vannak a kertek a gyönyörű sárga virágú pitypanggal.

Hozzávalók

két marék pitypang

1 l víz

1 kg cukor

2 karika citrom

Mézkészítés: két nagy marék pitypang virágot 1 l vízben felfőzünk, amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk. Az 1 l léhez hozzáadjuk a cukrot, a citrom karikát és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten, felfőzzük.

Vigyázni kell, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik!

Nagyon finom és egészséges mézet kapunk. Ha kihűlt üvegekbe töltjük Érdemes egy kis fáradságot fordítani a pitypang virág szedésére, megéri. (aki szereti a kulinális élvezeteket, az tehet az üvegbe egész diószemeket.)

Mi van benne?

A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.

Mire jó?

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Hogyan használjuk?

Tea: 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Szirup: 2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

Jó tudni!

A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.  Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.

[vissza]

Gyógyító zöldségek / hírek


---


Memória használat: 1.19 Mb


Kattints a hirdetésre
Kattints ide
Keresés
AKCIÓ

40%-os kedvezmény mindent termékre !!

Az eredeti árat és a kedvezményt feltüntettük.
Kosár

Ide kattintva tekintheti meg a kosara részletes tartalmát.

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőkézből akcióinkról. Feliratkozás Hírlevélre
Kapcsolat

FIGYELEM!!!!!!!!!
Webáruházunk és a kiszállítás szünetel!

E-mail:
info@cserkert.hu

7623 Pécs Szentlőrinci út 11.
Ajánló