Kedves Látogatónk ! Üdvözöljük a kertészet webshopjában !

FIGYELEM!!

Telefonszámunk változott!!

A kiszállítás és a weboldal szünetel

>>  <<

 

 

Kertészetünk az ország egész területére az MPL futárszolgálattal juttatja el a növényeket.

Hozzászólások

Carlo
Köszönöm a választ!.....
[tovább]

Cserkúti kertészet
Kedves Carlo ! Elnézését kérjük, elírás történt. A fa természetesen meg fog eredni. Szabadgyökeres volta miatt lehet csa.....
[tovább]

Carlo
tegnap megkaptam a várva várt kakifám. Átvenni már nem igazán akartam, ugyanis a csomagolásnak semmi köze nem volt a konténerhez. Sehol eg.....
[tovább]

Cserkúti kertészet
Válaszunk: Nem volt tervezve, de amennyiben szügsége van r&.....
[tovább]

Cserkúti kertészet
Kérdés érkezett hozzánk: Tisztelt Cserkert!Érdeklődöm, hogy be tudnak-e szerezni pek&a.....
[tovább]

Trópusi éghajlati övek / hírek

Ebben a rövid cikkben a trópusi éghajlati övekről ejtünk néhány szót

 

A., TRÓPUSI ÉGHAJLATI ÖV

 

I. Egyenlítői klímaterület

 

Mindennapos esők öve: 0-10 szélességi fokok közötti területen. A Föld legkiegyenlítettebb hőmérsékletjárású része. Az évi hőingás 2,5 °C körüli, a napi hőingás 8-12 °C között alakul, a havi középhőmérséklet 24-28 °C között adódik. A csapadék mennyisége 2000-5000 mm között alakul száraz hónap nélkül, egyenletes eloszlásban, míg az egy napon belüli járása nagyon szabályos. Zonális vegetáció: a trópusi esőerdő. Termesztett növényei: kávé, kakaó, banán, kókusz.

 

II. Trópusi klímaterület

 

2-3 hónap száraz, de minden hónap csapadékos, klímaöv a 10-25 szélességi fokok között. A csapadék évi összegé 800-2000 mm között alakul, időbeli eloszlása alapján a terület két klímatípusra osztható. Termeszlett növényei: bors, vanília.

 

1.Télen száraz trópusi éghajlat (xerohiménikus klíma). Minden hónapban esik csapadék, legalább 100 mm havonta. Az Indiai-óceán térségében a monszun szelek, más körzetben egyéb légkörzési rendszerek biztosítják a zenitális 4-10 hónapos esőzéseket, amelyet derült száraz téli évszak vált fel. Termesztett növényei: manióka.

 

2. Két száraz évszakos éghajlat (bixérikus klíma), ahol minden hónapban van ugyan csapadék, de néhány hónapban 100 mm alatt marad annak mennyisége. Szigetek vagy szárazulatok keleti partjai mentén formálódó klímatípus. Termesztett növényei: földimogyoró.

 

III. Szavanna klímaterület

 

A 22-35 szélességi fokok között, döntően a leszálló antipasszát hatására jön létre. Átmeneti, az egyenlítői és a sivatagi klíma között.

 

1. Nedves szavanna klímatípus (mezaxérikus klíma). Az egyenlítői éghajlathoz hasonlít, de a napi hőingás nagyobb (11-15°C), míg a csapadék mennyisége kevesebb (1200-1500 mm). Termesztett növényei: gyapot, cukornád.

 

2. Száraz szavanna klímatípus (hemierémikus klíma). A sivatagi éghajlathoz hasonló, de a napi hőingás kisebb (15-20 °C) és a csapadék évi mennyisége több (200-600 mm). 9-11 hónap száraz. Előfordulása sivatagi peremvidékeken, trópusi hegyvidékek esőárnyékában.

 

IV. Sivatagi klímaterület (eremikus klíma)

Az évi hőingás az egyenlítő felől a poláris terület irányába növekszik,. míg az egyenlítői oldalon 10°C, a középső vidékeken 15°C, addig a poláris oldalon 20°C. A napi hőingás igen jelentős, elérheti az 50 °C -ot is, éjszaka nem ritkák a fagyok. A csapadék évi mennyisége alig éri el a 200 mm-t, a száraz hónapok száma 12. Termesztett növényei: opuntia, agave, ananász.

 

B., SZUBTRÓPUSI ÉGHAJLATI ÖV

 

V. Mediterrán klímaterület

 
A 35-40 szélességi fokok között enyhe, csapadékos téllel, forró, száraz nyárral (xerotérikus klíma). Előfordulási helyei a Földközi-tenger vidékén, Kaliforniában, Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, Dél-Ausztráliában vannak, tehát a kontinensek nyugati partvidéke közelében. Termesztett növényei: citrusfélék, füge, olajfa.

 

VI. Szubtrópusi nedves klímaterület

 

A mediterrán éghajlattal ellentétben e klímaterület a kontinensek keleti partvidékén található. Az éghajlat jellegét a monszun alakítja. Az évi csapadék 700-2000 mm között alakul, maximuma a nyári, míg minimuma a téli időszakra esik.

 

 

Egyéb ökológiai paraméterek:

 

A trópusi esőerdő zónában az évi csapadékos napok száma 230-240, 12 óra alatt 30-50 mm-es záporok gyakoriak, a 100-120 mm/nap intenzitású esők ritkák. A szavanna éghajlat alatt évente 3-7 hónapos esős időszak figyelhető meg a legcsapadékosabb három hónap alatt az évi csapadék 60-80 %-a hull le (nem ritka a napi 200-300 mm-es esőzés). A mediterrán térségekben ugyancsak ritkán, de adódik nagy intenzitású csapadék.

A Föld felszínén egy adott földrajzi tájban meghatározott fény+hőmérsékleti, vízgazdálkodási (csapadék, párolgás) és talajtani típusok alakítják ki a tájra jellemző faji összetételt (növényi, állati) és alkotják meg az ökoszisztémák rendszerét.

Az éghajlatok övezetes kialakulását a tengeráramlások befolyásolják, amelyek meleg és hideg eredetűek. Ismertebb a meleg Golf-, a hideg Labrador-, Benguela-áramlás.

A lalerit a trópusi öv legjellegzetesebb talaja. Sok, illetve bő csapadék, mellett a lateritesedés 40-50 m mélységig is lehatol. (lateritesedésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a szilikátok elmállása után a kovasav kilúgozódik, a vas és alumíniumhidrátok pedig, felhalmozódnak). A kontinensek keleti szubtrópusi nedves területein a meszes vörös és sárgaföldek fordulnak elő.

 A terra rossa a mediterrán klíma jellegzetes talaja. B szintje a vörösföld, a C szint rendszerint mészkő.

 

 

[vissza]

Trópusi éghajlati övek / hírek


---


Memória használat: 1.14 Mb


Kattints a hirdetésre
Kattints ide
Keresés
AKCIÓ

40%-os kedvezmény mindent termékre !!

Az eredeti árat és a kedvezményt feltüntettük.
Kosár

Ide kattintva tekintheti meg a kosara részletes tartalmát.

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőkézből akcióinkról. Feliratkozás Hírlevélre
Kapcsolat

FIGYELEM!!!!!!!!!
Webáruházunk és a kiszállítás szünetel!

E-mail:
info@cserkert.hu

7623 Pécs Szentlőrinci út 11.
Ajánló